неділю, 20 грудня 2015 р.


РІДНА ШКОЛА

      Перша загальна школа в Пеняках була заснована в 1855 році, завдяки старанням сільської громади. Тодішній власник села граф Володимир Дідушицький виділив необхідні кошти на утримання школи. Основні предмети: релігія, польська та німецька мови, рахунки та граматика. Офіційною мовою викладання була польська і лише згодом запроваджено українську. Першим шкільним вчителем в Пеняках був Ян Шидловський, поляк за національністю. Він відповідав за весь навчальний процес, окрім релігії . Релігію викладав римо – католицький священник Юзеф Пашковський.  Будинок для школи громада винаймала в Кароля Шостаковського за 20 золотих ринських.В 1863 громада Пеняк будує для школи окремий будинок . В 1874 маєток школи складався з будинку, шопи на дрова, образу Ісуса Христа та п´яти учнівських лавок та стола. В цей період школу відвідувало 116 учнів віком від 6 до 12 років.   Велику роль у розвитку шкільної освіти в Пеняках відіграв Йосиф Мілецький, який чверть століття присвятив викладанню в школі.
    В кінці кожного навчального року діти здавали екзамини з основних дисциплін. На екзаменах була присутня гр. Марія Дідушицька. Кращих учнів вона нагороджувала книжками, образками та медальйонами. Протягом Першої світової війни навчання в школі не проводилося, так як на території села протягом чотирьох років проходили бойові дії.

   В 1932 році громадою села було розпочато будівництво нового приміщення для школи, яке було завершено у 1934 році. Будівля була одноповерховою та знаходилася на місці сучасної школи. У 1950 році завершилося  будівництво нової школи. Школа отримала статус середньої.У 1996 – 1997 роках було здійснено капітальний ремонт школи. Ремонт було здійснено при допомозі громади сіл Чепелі та Пеняки, а також за кошти зібрані українською діаспорою в США.

1 коментар: